Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Chcę zwiększyć bezpieczeństwo w mojej dużej sieci lokalnej (100 komputerów). Jako autoryzacja do stacji jest Active Directory, czyli userzy wchodzą na kompy jesli mają haslo i login. Ale to prosto ominac. Mam tez switche zarzadzalne, przez które przechodzi cały ruch pakietów. Czy dobrym rozwiązaniem jest tutaj zastosowaniem RADIUSa? Chciałbym też wykrywać obce adresy MAC dołączone do sieci. RADIUSs mi w tym pomoże?
pozdrawiam
tripoli
Jeżeli używasz cisco to zainsteresuj się cudem o nazwie VMPS, jest do tego opensourcowy daemon. W konfiguracji podajesz jaki mac do ktorego vlanu ma być przydzielony oraz vlan domyslny, fajna sprawa.
kuchar napisał(-a):
Jeżeli używasz cisco to zainsteresuj się cudem o nazwie VMPS, jest do tego opensourcowy daemon. W konfiguracji podajesz jaki mac do ktorego vlanu ma być przydzielony oraz vlan domyslny, fajna sprawa.
Czy ten serwer VMPS tylko współpracuje z urządzeniami Cisco czy też z innymi np. switchami 3com, linkysysa lub dlinka?
pozdrawiam
tripoli