Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Karta pcimcia wykryta prawidłowo w Dream Linux 3 gnome. Zainstalowany network manager (widzi sieci) ,wpa supplicant. Połączenie z ruterem wifi nie działa. Szyfrowanie wpa2 tkip. Nie wiem jak skonfigurować. Prawidłowe ustawienia w networkmenagerze nie pomogają. Podejrzewam że coś nie tak z szyfrowaniem. Pomoże ktoś?
iwconfig:
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
irda0 no wireless extensions.
wmaster0 no wireless extensions.
wlan0 IEEE 802.11g ESSID:""
Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: Not-Associated
Tx-Power=27 dBm
Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B
Encryption key:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Ostatnio edytowany przez worph (2008-03-02 22:08:49)
nikt nie wie? No tak, w końcu 1.5% użytkowników linuxa
worph napisał(-a):
nikt nie wie? No tak, w końcu 1.5% użytkowników linuxa
Skoro nikt nie odpowiada, oznacza to że nikt nie zna rozwiązania Twojego problemu, osoba(y) która zna rozwiązanie nie odwiedziła ostatnio forum lub nikt nie rozumie Twojego problemu.
Wracaąc do tematu, szczerze wątpie czy w ogóle spróbowałeś znaleźć rozwiązanie na google - ja w 30 sekund znalazłem 2 dość szczegółowe opisy, jak zmusić tą kartę do działania, z obsługą wep/wpa/wpa2. Myślę że to Ci się przyda >>>link<<<
No ja to samo zrobiłem i w 30 sekund znalazłem 10 wątków w których ludzie poruszają taki problem no ale bałem się podać bo jest w języku angielskim:P
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=RaLink+RT61 … zukaj&lr=
Ostatnio edytowany przez LongeR (2008-03-04 20:44:01)
uwielbiam jak ktoś próbuje ze mnie zrobić debila, czy ktokolwiek z was zadał sobie tyle trudu żeby zgłębić te wątki które wyszukuje google? Jeżeli google jest lekarstwem na wszystko to niedługo będzie wyszukiwało tylko takie posty jak ten tutaj - proszące o pomoc. Jest to tylko polski ewenement 'polska fachowość'. Co ciekawe problem nie jest z pozoru taki prosty a już odezwali się spece od wyszukiwarki i widocznie tylko od wyszukiwarki.
Jesteś trochę nieuprzejmy, ale i tak Ci odpowiem. Po pierwsze Network Manager nie będzie się łączył z siecią zabezpieczoną WPA2-TKIP (to jest z 7 podpowiedzi google) i musisz to zrobić z palca chyba, że poprawili sterowniki i ich kompatybilność z networ managerem. Po drugie w tych samych pierwszych siedmiu podpowiedziach masz dokładny opis krok po kroku jak się za to zabrać, żeby to w ogóle zaczęło działać. Jakbyś się trochę postarał i doprecyzował zapytanie do google znalazłbyś całą stronę wiki poświęconą instalacji rt61 na linuksie.
worph napisał(-a):
uwielbiam jak ktoś próbuje ze mnie zrobić debila
Sam go z siebie zrobiłeś dwukrotnie - po raz pierwszy nie próbując, po raz drugi nie korzystając z pomocy.
drogi pasqudniku widzę że dalej próbujesz robić w konia i epatować wiedzą ogólnikową odsyłając do google (czyżby jakieś kompleksy?), nie posiadając wiedzy. Dziękuję Ci za taką więdzę której nie posiadasz Ty sam. Zastaniawiam się kim jesteś, czym się zajmujesz na codzień i po co piszesz takie banialuki. Po pierwsze network manager łączy z siecią zabezpieczoną WPA2-TKIP kup taką kartę i przetestuj pod siduxem, ubuntu, kubuntu. Połączy bez problemu. Po drugie sterowniki są sprawne i nie potrzebują poprawy. Czemu tak się dzieje w Dreamie nie wiem skoro korzysta z lenny/sid.
Po trzecie: naprawdę rozumiem to, że można odpowiedzieć na pytanie jeżeli się zna odpowiedź, natomiast jeżeli nie zna się odpowiedzi to nie odsyła się gdzieś niewiadomo gdzie robiąc z kogoś ignoranta.
Pasqudniku to dzięki Tobie i Tobie podobnym google dają takie wyniki wyszukiwania jakie dają. Czyli: ogólny śmietnik, linkowanie do stron nieistniejących, losowe wyniki przestarzałych informacji, postów które są czysto teoretyczne, nieaktualne i nie sprawdzają się w danych systemach. Po co pisać i zaśmiecać. Po mnie przyjdą tysiące i przeczytają ten topic który nic nie wnosi i tylko się zniechęcą i nic dziwnego.
Masz jakieś konkretne pytania? Chętnie odpowiem. Masz jakieś doświadczenia z Dream Linuxem bądź z rt61? Zamieniam się w słuch. I nie obrażaj się na te moje nieuprzejmości, bo to nie przedszkole, ja naprawdę chcę od tygodnia uruchomić to szyfrowanie niekoniecznie przez network manager.
Drogi worph. Używałem takiej karty(rt61, jakiegoś gigabyte, ale modelu konkretnego nie pamiętam) póltora roku temu na debianie i slacku. Nie miałem najmniejszego problemu z jej uruchomieniem, korzystając z ogólnodostępnych tutoriali. Skoro masz problemy z uruchomieniem jej pod jakimś klonem, skontaktuj się z deweloperami dystrybucji i przedstaw im sytuację. Może ten dreamlinux ma źle skompilowane jądro ? Może Ty masz coś "niewkompilowane" ? Czego już próbowałeś ? Gdzie są jakieś logi ? Co mówi dmesg po załadowaniu modułu? Jaką masz wersję sterownika ?Nic na ten temat nie napisałeś. Więc nie dziw się, że moje podpowiedzi są ogólnikowe.
EDIT: pokaż no jeszcze swoją zawartość pliku:
/etc/network/interfaces
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2008-03-05 22:32:15)
worph napisał(-a):
drogi pasqudniku widzę że dalej próbujesz robić w konia i epatować wiedzą ogólnikową odsyłając do google (czyżby jakieś kompleksy?), nie posiadając wiedzy. Dziękuję Ci za taką więdzę której nie posiadasz Ty sam. Zastaniawiam się kim jesteś, czym się zajmujesz na codzień i po co piszesz takie banialuki. Po pierwsze network manager łączy z siecią zabezpieczoną WPA2-TKIP kup taką kartę i przetestuj pod siduxem, ubuntu, kubuntu. Połączy bez problemu. Po drugie sterowniki są sprawne i nie potrzebują poprawy. Czemu tak się dzieje w Dreamie nie wiem skoro korzysta z lenny/sid.
Po trzecie: naprawdę rozumiem to, że można odpowiedzieć na pytanie jeżeli się zna odpowiedź, natomiast jeżeli nie zna się odpowiedzi to nie odsyła się gdzieś niewiadomo gdzie robiąc z kogoś ignoranta.
Pasqudniku to dzięki Tobie i Tobie podobnym google dają takie wyniki wyszukiwania jakie dają. Czyli: ogólny śmietnik, linkowanie do stron nieistniejących, losowe wyniki przestarzałych informacji, postów które są czysto teoretyczne, nieaktualne i nie sprawdzają się w danych systemach. Po co pisać i zaśmiecać. Po mnie przyjdą tysiące i przeczytają ten topic który nic nie wnosi i tylko się zniechęcą i nic dziwnego.
Masz jakieś konkretne pytania? Chętnie odpowiem. Masz jakieś doświadczenia z Dream Linuxem bądź z rt61? Zamieniam się w słuch. I nie obrażaj się na te moje nieuprzejmości, bo to nie przedszkole, ja naprawdę chcę od tygodnia uruchomić to szyfrowanie niekoniecznie przez network manager.
Kolego, nikt tu nikogo nie robi w konia. Jeżeli użytkownicy forum osobiście nie są w stanie pomóc - być może nie mieli z tym problemu, rozwiazali w inny sposób to nie mów, że to odrazu jest śmietnik. Google to nie byle jakie miejsce. Jak odpowiednio sformułujesz zapytanie jest duża szansa , że znajdzie odpowiedź na swój problem. Mówisz, że problem masz na DreamLinux . Tutaj mamy forum Debiana . Sprawdź na forum DreamLinuxa czy już nie został rozwiązany ten problem. Nie wszyscy z nas korzystali z Dreamlinuxa. Dam ręke uciąć, że nie przeglądałeś grup dyskusyjnych.
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2008-03-05 22:28:09)