Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-02-14 16:32:49

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Cacti i pingowanie

Witam. Mam dwa problemy z w/w softem. Po pierwsze - nie potrafie sprawic (nie dziala snmpd poprawnie) aby monitorowac lokalne interfejsy na maszynie na ktorej dziala cacti... Snmpd dziala, ale gdy chce stworzyc wykres dla interfejsu dostaje takie cud: "No more variables left in this MIB View (It is past the end of the MIB tree)" i koniec, nie mam mozliwosci utworzenia wykresu... Nie wiem w czym rzecz. Druka sprawa - czy przy pomocy cacti mozna monitorowac jakies hosty? CHcialbym np zrobic sobie statystyke pinga do wp.pl pinga bramy, dns, straty itd... Ktos wie jak to zrobic?

#2  2008-02-14 16:50:30

liare - Użytkownik

liare
Użytkownik

Re: Cacti i pingowanie

Co do cacti to nie wiem. Chociaz dzisiaj wlasnie sobie zainstalowalem to cudo i na razie monitoruje squidy. ;-)

Jesli chodzi o monitorowanie hostow i innych to polecam nagios. Swietny soft. Trzeba sie co prawda troche nameczyc zanim sie skuma co nie co, ale jak juz dziala to wyglada super i ma niezle mozliwosci. Polecam.

http://www.nagios.org/

liare
JID: liare@jabberpl.org
      liare@jabber.dug.net.pl

#3  2008-02-14 21:49:40

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

jesli chodzi CI tylkoo pingowanie to kiedys cos takiego nasrobalam na koncu sa gortowe skrypty :]  http://admin.atm.pl/rrdtool.pdf

#4  2008-02-15 00:02:12

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Jestes niemozliwa :-) Co sie tyczy cacti, wadaje mi sie, ze mozna to zorbic, powiedz mi tylko czy udaje ci eie monitorowac ruch lokalnego hosta, bo jakpisalem wyzej, cos mi nie bangla :-(

Stopka forum