Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Mam problem z antywirusem Gdata i serwerem email postfix. Postfix mam z SASL i TLS. Gdy w antywirusie wyłączę skanowanie poczty wychodzącej to klient poczty pięknie ładnie autoryzuje się i wysyła pocztę. Gdy natomiast włącze w antywirusie skanowanie poczty wychodzącej to Outlook się pluje i dostaję komunikat że nie jest obsługiwane połączenie szyfrowanie.
Co robię nie tak, czy w konfiguracji postfixa tkwi błąd?
Mogę powyłanczać skanowanie poczty wychodzącej na kompach ale mam nacisk że ta opcja musi być włączona.
Jak to wszystko zgrać proszę o pomoc.
Pozdrawiam osdeb
ten av jest na stacjach czy na serwerze?
Antywirus jest na stacjach roboczych.
Miał ktoś podobny problem?
Pozdrawiam osdeb
Problem pewnie tkwi w konfiguracji av. Masz domyslne wlaczone skanowanie poczty wychodzacej na porcie 25 przez av. AV jest jako proxy do poczty wychodzacej
Czyli dupa zbita!
Posiadamy AV jako klient serwer. Instalując klienta na kompie nie ma możliwości zmiany ustawień skanowania poczty (brak jakichkolwiek ustawień). Tylko po instalacji jednostanowiskowej wersji, która uaktualnia się przez neta można wyłączyć skanowanie poczty wychodzącej.
Więc aby poczta chodziła z uwierzytelnieniem oraz szyfrowaniem (sasl, tls) muszę instalować antywirusy rezygnując z formy client-server i instalować wersje samodzielne gdzie można wyłączyć skanowanie poczty wychodzące ?
No to kiszka!
Pozdrawiam osdeb
Ostatnio edytowany przez osdeb (2008-02-14 16:35:44)
Strony: 1