Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chce sobie potestować KDE 4 . A że nie chce robić to na sprawnym systemi, to postanowiłem zainstalować na oddzielnej partycji Debianka. Padło na instalacje przez debootstrap ( dzięki azhag i ilin za podpowiedź). Stworzyłem se nowego użytkownika, zrobiłem fstab. Ok.
Ale mam cosik takiego:
perl: warning: Setting locale failed. perl: warning: Please check that your locale settings: LANGUAGE = (unset), LC_ALL = (unset), LANG = "pl_PL.UTF-8" are supported and installed on your system. perl: warning: Falling back to the standard locale ("C"). locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory Can not write log, openpty() failed (/dev/pts not mounted?) Setting up passwd (1:4.1.0-2) ... no matching password file entry in /etc/passwd delete line 'libuuid:!:13913:0:99999:7:::'? pwck: no changes Please correct the error and rerun `/sbin/shadowconfig on' dpkg: error processing passwd (--configure): subprocess post-installation script returned error exit status 1 dpkg: dependency problems prevent configuration of libuuid1: libuuid1 depends on passwd; however: Package passwd is not configured yet. dpkg: error processing libuuid1 (--configure): dependency problems - leaving unconfigured dpkg: dependency problems prevent configuration of e2fsprogs: e2fsprogs depends on libuuid1 (>= 1.34-1); however: Package libuuid1 is not configured yet. dpkg: error processing e2fsprogs (--configure): dependency problems - leaving unconfigured dpkg: dependency problems prevent configuration of mount: mount depends on libuuid1; however: Package libuuid1 is not configured yet. dpkg: error processing mount (--configure): dependency problems - leaving unconfigured dpkg: dependency problems prevent configuration of initscripts: initscripts depends on e2fsprogs (>= 1.32+1.33-WIP-2003.04.14-1); however: Package e2fsprogs is not configured yet. initscripts depends on mount (>= 2.11x-1); however: Package mount is not configured yet. dpkg: error processing initscripts (--configure): dependency problems - leaving unconfigured dpkg: dependency problems prevent configuration of sysvinit: sysvinit depends on initscripts; however: Package initscripts is not configured yet. dpkg: error processing sysvinit (--configure): dependency problems - leaving unconfigured dpkg: dependency problems prevent configuration of util-linux: util-linux depends on libuuid1; however: Package libuuid1 is not configured yet. dpkg: error processing util-linux (--configure): dependency problems - leaving unconfigured Errors were encountered while processing: passwd libuuid1 e2fsprogs mount initscripts sysvinit util-linux
No i jak utworzyć hasło dla roota.
Widzę, że mam problem z /etc/passwd
Jak go zedytować.
EDIT:
skasować pustą linię na końcu pliku /etc/passwd a potem /sbin/shadowconfig on
A jak roota hasło ustaWIĆ?
o jejciu, jejciu, te aptitude to dla mnie za skomplikowane jest.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2008-02-05 08:30:45)
AgayKhan napisał(-a):
A jak roota hasło ustaWIĆ?
jako root wpisać passwd?
i wyeksportuj locale, żeby perl się nie pluł
locale już zrobione.
Can not write log, openpty() failed (/dev/pts not mounted?)
co z tym?
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2008-02-05 08:33:50)
dodaj do fstab
none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
i zamontuj
Dopisz sobie do starego sytemu pozycję w menu.lst i po kłopocie chyba że chcesz wszystko na cacy.
Pozdrawiam
tak, tylko podpowie ktoś jak?
Bo mi się ekspeyment nie udał.
Nowy os jest na partycji hda3 , tam też w /boot jest kernelik.
hda3 jest w starym debku, gdzie jest instalni ęty grub zamontowany jako /mnt/tym
Ale napisałes to tak że nijak nie mogę zrozumieć.
Nowego OSa masz na hda3.
A co z tym starym bo nie kumam.
Pokaż fdisk -l i napisz gdzie co masz będzie łatwiej.
Pozdrawiam
Disk /dev/hda: 200.0 GB, 200049647616 bytes 120 heads, 63 sectors/track, 51682 cylinders Units = cylinders of 7560 * 512 = 3870720 bytes Disk identifier: 0x00000001 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 12190 46078168+ 7 HPFS/NTFS /dev/hda2 12191 45565 126157500 83 Linux /dev/hda3 * 45566 51682 23122260 83 Linux Disk /dev/hdb: 20.4 GB, 20485785600 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 2490 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Disk identifier: 0xa6e96e54 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hdb1 * 1 2468 19824178+ 83 Linux /dev/hdb2 2469 2490 176715 82 Linux swap / Solaris
Stary na hdb1
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2008-02-05 11:16:02)
Do menu.lst starego debka dopisujesz
title Nowy debian root (hd0,2) kernel /boot/vmlinuz-2.6xxxx root=/dev/hda3 ro initrd /boot/initrd.img-2.6.xxxx savedefault
Cos w tym stylu.
Dziwnie masz to spartycjonowane ze masz dwie partycje botujące na pierwszym dysku.
Pozdrawiam
Poszło. Teraz mam problem z initem. Nie odpala mi dbusa i hala. Jaki dać log?
KDE 4 nawet miłe. Tylko fajnie byłoby, żeby aplikacje KDE mogły z netu korzystać. Pisze spod KDE 4 , ale korzystam z Iceweasela.
a sprobuj zrobić dpkg-reconfigure albo przeinstalować je ale juz z poziomu nowego debiana bo instalowane w chroocie nie mogły się właściwie zainicjalizowac
A odpalenie tego z palca coś daje? coś mowi konsola?
/etc/init.d/hal restart
czy start jak nie startuje samo
/etc/init.d/dbus restart
lub start
Pozdrawiam
Stopping system message bus: dbus Warning: Fake start-stop-daemon called, doing nothing . Starting system message bus: dbus Warning: Fake start-stop-daemon called, doing nothing
Pod strym:
/etc/init.d/dbus restart Stopping Hardware abstraction layer: hald. Stopping DHCP D-Bus daemon: dhcdbd. Stopping Avahi mDNS/DNS-SD Daemon: avahi-daemon. Stopping system message bus: dbus. Starting system message bus: dbus. Starting Avahi mDNS/DNS-SD Daemon: avahi-daemon. Starting DHCP D-Bus daemon: dhcdbd. Starting Hardware abstraction layer: hald.
Mam zrąbany init. Tak se myśle.
Nie wiem z czego te górne logi ale ten ręczny restart jest ok.Nie wiem w czym problem.
debian:/home/adam# /etc/init.d/dbus restart Stopping Hardware abstraction layer: hald. Stopping system message bus: dbus. Starting system message bus: dbus. Starting Hardware abstraction layer: hald.
Ja wywaliłem tego avahi bo aby przedłużał start systemu więc u mnie to nie wystepuje.
Pozdrawiam
Jak rozumiem wygląda to tak.
/etc/init.d/dbus restart Stopping Hardware abstraction layer: hald. Stopping DHCP D-Bus daemon: dhcdbd. Stopping Avahi mDNS/DNS-SD Daemon: avahi-daemon. Stopping system message bus: dbus. Starting system message bus: dbus. Starting Avahi mDNS/DNS-SD Daemon: avahi-daemon. Starting DHCP D-Bus daemon: dhcdbd. Starting Hardware abstraction layer: hald. Stopping system message bus: dbus Warning: Fake start-stop-daemon called, doing nothing . Starting system message bus: dbus Warning: Fake start-stop-daemon called, doing nothing
Z zainstalowanych pakietów mam tylko to.
dbus dbus-x11 libdbus-1-3 libdbus-glib-1-2 python-dbus
Nic wiecej.
Zastanawiam się czy to nie jest wina tego kde4 że ktoraś paczka zrypana i powoduje problemy.
Ja niedawno instalowałem debootstrapem i z tym nie miałem żadnych problemów.
Ale nie mam kde.
Pozdrawiam
Tak wygląda na debku instalowanym debootstrapem.
Stopping system message bus: dbus Warning: Fake start-stop-daemon called, doing nothing . Starting system message bus: dbus Warning: Fake start-stop-daemon called, doing nothing
Warning: Fake start-stop-daemon called, doing nothing
Co to jest?
Dbus to demon odpowiedzialny za komunikację między procesami.
Ten komunikat chyba można by przetlumaczyć ze nie ma nic do roboty i zatrzymuje się.
Tylko że ja nadal nie wiem kiedy ten komunikat wali.
Jak dałeś /etc/init.d/dbus restart to to co wkleiłeś bylo prawidlowe.
1. alsa za każdym razem wymaga alsaconf ( nigdy tego nie miałem)
2. kdm nie odpala się
3. trzeba ręcznie odpalać neostradę.
4. Nie działa mi MPlayer na jakimkolwiek sterze grafiki ( to znaczy na aa i caca działa, ale bez jaj)
Więc:
jak dodać do init kdm i neostrade aby działało ?
rcconf sysv-rc-conf nie pomogło
Myślę ze trzeba użyc update-rc.d ale szczegóły musisz w manualu do tego poszukać.(jest po naszemu)
Masz w /etc/rc2.d takie dowiązania?
ls /mnt/lin/etc/rc2.d README S20dbus S24avahi-daemon S99fetchmail S99rmnologin S10sysklogd S20makedev S24hal S99kdm S99stop-bootlogd S11klogd S20openbsd-inetd S89cron S99rc.local S99timidity
Oczywiście nie muszą być wszystkie.
To z mojego drugiego debiana którego jeszcze nie odpalalem ale tam mam kde to będzie bardziej miarodajne.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-02-05 23:06:52)
ls /etc/rc2.d K00gdm README S11klogd S20nvidia-glx S21fam S24hal S99kdm S99rmnologin K00xdm S10sysklogd S20dbus S20nvidia-kernel S24avahi-daemon S89cron S99rc.local S99stop-bootlogd
A gdzie makedev?
Pierwsza rzecz jaką zrobiłem, to było sprawdzenie. A jeszcze jedno. kdm przy starcie się już "odpala" , tylko z buta iksy nie wstają.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2008-02-05 23:22:37)
A masz zainstalowany? A udev rowniez?
aptitude install udev makedev Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Reading state information... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Budowanie bazy etykiet... Gotowe Nie zostaną zainstalowane, uaktualnione ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych. Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B. Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Reading state information... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Budowanie bazy etykiet... Gotowe
Bez przesady, obowiązkowo. I tak poważnie, to jeszcze nigdy nie miałem takich problemów przy instalacji.