Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
utworzyłem prosty formularz który metodą POST ma dodać do bazy dane kiedy chce wysłać dane pojawia sie komunikat:
The requested method POST is not allowed for the URL
Ustawiłem w php.ini zmienne globalne na On ale to nic nie dało :/
Jakieś pomysły ??
To chyba nie ten dział.
To chyba nie ten dział.
FF to chyba ten dział bo prawdopodobnie chodzi o ustawienia apacha.
x-dos: To są 2 pliki
<html> <head><TITLE>Dodawanie danych</TITLE></head> <body> <h1>Wprowadzanie danych</h1> <form action="dodaj_war.php" method="POST"> <table border="0"> <tr><TD>Państwo</TD><td><input type="text" name="naz_pan" maxlength="30" size="13"><br/></td></tr> <tr><TD>Wartość PKB</TD><td><input type="text" name="war_pkb" maxlength="10" size="13"><br/></td></tr> <tr><td colspan="2"><input type="submit" value="Zapisz"></td></tr> </table> </form> </body> </html>
To jest formularz a teraz skrypt który powienen to wrzucać do bazy tylko że nie mam dostępu do tego pliku.
<html> <head><TITLE>Wyniki</TITLE></head> <body> <h1>Rezultat dodania danych</h1> <?php $naz_pan=$_POST['naz_pan']; $war_pkb=$_POST['war_pkb']; if (!$naz_pan || !$war_pkb) { echo ' Nie podałeś wszystkich danych wróć do poprzedniej strony.<br />'; exit; } $naz_pan=addslashes($naz_pan); $war_pkb=addslashes($war_pkb); @ $db = mysql_pconnect('localhost',hemar','wiosna99'); if (!$db) { echo 'Bład: Połącznie z bazą niemożliwe.'; exit; } mysql_select_db('baza1'); $zapytanie="insert into panstwa values('".$naz_pan."',''.$war_pkb."')"; $wynik=mysql_query($zapytanie); if ($wynik) echo mysql_affected_rows().' wpis dodany do bazy.'; ?> </body> </html>
na MySQL nie znam się ale nie zgubiłeś przypadkiem czegoś w tej linijce
Kod:
@ $db = mysql_pconnect('localhost',hemar','wiosna99');
No tak błąd poprawiłem ale nie wiele on dał :/
może faktycznie nie ten dział, przenoszę do programowania...
Tu nie chodzi o błąd skryptu tylko konfiguracje, w php.ini lub bezpośrednio w konfiguracji Apache musisz zezwolić na przesyłanie danych za pomocą POST itd. - w php.ini odpowiedzialna jest za to zmienna 'variables_order' której wartość powinna wynosić 'EGPCS'.
; This directive describes the order in which PHP registers GET, POST, Cookie, ; Environment and Built-in variables (G, P, C, E & S respectively, often ; referred to as EGPCS or GPC). Registration is done from left to right, newer ; values override older values. variables_order = "EGPCS"
powiem szczeze ze ja to rozwiązałem w taki sposób,że zainstalowałem aptem phpmyadmin i działa od tamtego momentu.