Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam pasuje mi się połączyć z komputerem (windows) z mojego Debianka. Mam jego IP ale nie wiem dokładnie jak to się robi. Lukałem troszkę w necie ale nie mam za dużo czasu;/ Robię to tak wydaję w konsoli polecenie #telnet 67.254.223.234
i dostaję: Trying 85.219.222.253...
telnet: Unable to connect to remote host: Connection refused
putty :]
edit: pardon źle przeczytałem myślałem ze z win do deb :]
Ostatnio edytowany przez Rumi (2007-12-29 15:00:39)
LongeR
Na maszynie z Windowsem masz odpalonego telneta ? Jeżeli nie to na maszynie z Windowsem :
start->uruchom->services.msc-> właściwości i sobie dalej konfigurujesz.
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2007-12-29 15:32:06)
Odpalony przecież od tego musiałem zacząć:) to coś innego hmm ale co;/
Może Firewall w Windowsie blokuje Telnet? Mam na myśli tego firewalla systemowego z SP2
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2007-12-29 15:39:28)
nie sam go ustawiałem rzeczywiście jest dodatek SP2 ale to nie on;/ A może jak Wy się łączycie przez telnet?
Nie miałem okazji łączyć się z Windowsem przez telnet. Podawałem Ci prawdopodobne rozwiązania problemu. A tak zapytam: po co łączyć się z Windowsem przez telnet ? ( żeby irssi odpalić ? ) Poczytaj może o cygwin to by może poszło przez ssh ( szczerze mówiąc nie korzystałem z cygwin ).
gdzies na forum byl link do OpenSSH skompilowanego dla windows ... (kozystal z bibliotek cygwina ale wszystko podobno jest w jednej instalce ...)
Ok dzięki za pomoc jeszcze popróbuję i jak coś to napiszę jeszcze raz thx:)