Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chodzi mi generalnie o wlamanie sie na maszyne wirtualna, (projekt na zajecia) dostalem maszyne z Ubuntu na ktora jest zabezpieczona haslem root-a i zglasza mi sie grub, chcial bym jakos uzyskac plik z haslami aby moc je odszyfrowac za pomoca programu john the ripper bo ponoc to jest najlatwiejszy sposob, chyba ze ktos zna lepsze, bym byl wdzieczny za sugestie
1. Gdy zobaczysz menu GRUB'a nacisnij ESC [ gdy jest zabezpieczone haslem wcisnij dalej 'p' ]
2. Wybierz z listy Ubuntu, kernel.... [ jaki tam masz ], nacisnij 'e'
3. Wybierz 'kernel /boot/vmlinuz-WERSJA JADRA root=/dev/hda2 ro quiet splash <--zalezy jaki bedzie wpis dysku
4. Najezdzajac na to wcisnij 'e' [ edycja ] i po ....splash dodaj "rw init=/bin/bash"
Czyli przykladowo tak ma to wygladac:
grub edit> kernel /boot/vmlinuz-2.6.18-386 root=/dev/hda2 ro quiet splash rw init=/bin/bash
Wcisnij ENTER i po by uruchomic wcisnij 'b'.
Bedziesz mial root'a. Zmien sobie haslo roota/konta na wlasne i reebot.
Pozdrawiam
dzieki wielkie:) dziala, ale ja nie bede zmienial hasla tylko wyciagne passwd bo musze miec oryginalne haselko
mam nadzieje ze john the ripper mi zalatwi sprawe
eee, dupa - zmień i powiedz belfrowi niech on to zrobi jak taki mądry :D
a jest jakas metoda bez dostepu fizycznego do kompa ? :D
stepien86: Operacje na GRUB'ie za pomoca sieci - raczej nierealne. Inne metody dostania sie do kompa - chyba kazdy wie, ze istnieja.
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2007-12-27 22:11:00)
można równiez jako parametr dopisać "single", wtedy również będziemy mieli root'a
grub edit> kernel /boot/vmlinuz-2.6.18-386 root=/dev/hda2 ro quiet splash single
singiel to trochę inna zabawa i obecnie jest to też chronione hasłem root'a ;)
kiedyś na jednym forum mi koleś tłumaczył co i jak i jaki program / demon za to odpowiada że jednak system prosi o hasło, nie widzę teraz na szybko ale "single" to niewiele własnie da (raczej)
Graffi napisał(-a):
jaki program / demon za to odpowiada że jednak system prosi o hasło
wystarczy zobaczyc w /etc/inittab:
# What to do in single-user mode. ~~:S:wait:/sbin/sulogin
BiExi napisał(-a):
cola-n1 w passwd nie ma hasel a hasze do hasel sa w shadow
chyba ze shadow nie jest wlaczone ;-) ... jeszcze jak ostatnim razem instalowlem debiana bylo pytanie czy wlaczac ...
bercik napisał(-a):
chyba ze shadow nie jest wlaczone ;-) ... jeszcze jak ostatnim razem instalowlem debiana bylo pytanie czy wlaczac ...
czyli za woody'ego, prehistoria ;)
Ostatnio edytowany przez azhag (2007-12-28 18:34:32)
ostatni instalator z jakim mialem stycznosc byl z czasow niestabilnego sarge (na dyskietkach bo nagrywarka padla) ... jak ten czas leci ;-) ... potem byl kilka razy deboostrap ...
tutaj mały link jak shakowac grub
http://www.linuxstorm.org/modules/sections/index.ph … &artid=84