Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć.
Potrzebuję "trochę" fontów polskich - najlepiej TrueType2. Zainstalowałem kilka fontów, ale nie widzę, by miały polskie litery :/
Znacie jakieś darmowe źródło fontów?
Zainteresuj się fontami dejavu
dejavu, gentium, biznet z repozytorium
a poza repo: http://www.abstractfonts.com (jest nawet klon debianowej czcionki ;])
Ostatnio edytowany przez azhag (2007-12-15 12:45:42)
W tej masie fontów, azhag, trudno znaleźć jakiś polski. Może znasz sposób na to lub znasz już nazwy jakichś polskich fontów z tej strony?
no to zainstaluj sobie windowsowe => msttcorefonts. Są w repo w non-free
Blackhole napisał(-a):
Może znasz sposób na to lub znasz już nazwy jakichś polskich fontów z tej strony?
ustawiasz przegladanie po 30 na stronie a w polu tekstowym dajesz ąść (strona to bedzie pamietala) ... gdzies co druga strone bedzie miala jakis z pl znaczkami zamiast kwadratow ...
Ostatnio edytowany przez bercik (2007-12-15 18:47:14)
Dzięki, bercik. Mało było tych polskich :-|
msttcorefonts mam zainstalowane. Dziwne jednak, iż jak piszę fontem Courier_New.ttf, to polskich liter nie ma (zamiast Ł jest znak funta). A chyba powinny być?
Ostatnio edytowany przez Blackhole (2007-12-15 19:01:38)
http://www.nowak.tv/fontoholic/fontoindex_start.html
A ja takie coś znalazłem. :)
Jesteś wielki, terefere! Dzięki :-)
terefere, próbowałem skorzystać s któregoś z tych fontów, które znalazłeś? Zauważyłem, że nie są "pełne" tzn. nie wszystkie litery są zdefiniowane (a na prezentacji Flash były wszystkie) :/
Z ciekawości sprawdziłem u siebie kilka z tych czcionek i u mnie nie ma problemów z ogonkami... może chodzi o kodowanie.
Hmm... No to dziwne.
Wiem, że mam problem z kodowaniem, bo LOCALE mam błędnie ustawione. Ale wyświetliłem w pętli wszystkie 255 znaków i w niektórych fontach nie ma wielu pl liter, a nie zdarzyło się, by w jakimś ściągniętym stamtąd były wszystkie pl litery.
Ostatnio edytowany przez Blackhole (2007-12-16 17:55:41)
Blackhole napisał(-a):
wszystkie 255
dlaczego 255 ? przecierz czcionki unikodowe moga miec znacznie wiecej znakow ...
PS radze ustawic dobre LOCALE ;-)
Ustawiłem LOCALE na:
LANG=pl_PL
LC_CTYPE="pl_PL"
LC_NUMERIC="pl_PL"
LC_TIME="pl_PL"
LC_COLLATE="pl_PL"
LC_MONETARY="pl_PL"
LC_MESSAGES="pl_PL"
LC_PAPER="pl_PL"
LC_NAME="pl_PL"
LC_ADDRESS="pl_PL"
LC_TELEPHONE="pl_PL"
LC_MEASUREMENT="pl_PL"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL"
LC_ALL=
Mimo to polskie litery wyglądają tak (tekst "ąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ")...
Font Gotyk:
Font MaszynaAEG:
A zwyczajny Courier_New z pakietu msttcorefonts wygląda tak:
Ostatnio edytowany przez Blackhole (2007-12-21 18:36:37)
sprawdzilem u mnie maszyne AEG - sa wszystkie
wydaje mi sie ze w locale powinno byc ustawione nie tylko pl ale takze (a w tym wzgledzie przedewszystkim) kodowanie:
$ locale LANG=pl_PL.UTF-8 LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
(zamiast utf8 moze byc odpowiednie iso ... ale to juz powoli przeszlosc