Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  Dzisiaj 13:19:28

DeWu - Użytkownik

DeWu
Użytkownik

Instalacja Debiana na VirtualBox bez GUI

Hej

Miałem:
SuperMicro  X9DRi-LN4+/X9DR3-LN4+ , na nim Debiana z LXDE, na nim VirtualBox a w nim klika maszyn: Debiany, Ubuntu itd.

Teraz mam SuperMicro  X9DRi-LN4+/X9DR3-LN4+ z Debianem bez GUI. Kilka starych obrazów .vdi sobie przerzuciłem, głównie Linuxy bez GUI (webserwery). Potrzebuje postawić kolejnego Debiana. Nie wiem, jak uruchomić Instalator bez GUI. Znalazłem coś takiego jak Osboxes. Stworzyłem maszynę, podpiąłem plik .vdi, pobrała mi IP z DHCP, pinguje, ale nie mogę się do niej dostać przez SSH. Port jest zamknięty. Tak jakby opensshd-server byłby niezainstalowany. Próbowałem redirect konsoli do socketa i później screen /lokalizajca/socketa lub socatem ale cisza. Tzn screen wyrzuca błąd 'Permission denied". W socacie cisza: próbuję wpisać root żeby dostać login prompt, wciskam cokolwiek ale zero odpowiedzi.

Pytanie:
1. Jak dostać się do tego Osboxes?
ewentualnie:
2. Jak samemu zainstalować Debiana z pliku .iso. Interesuje mnie też pewna stara wersja Debiana (konkretnie 6 - sueeze). Znalazłem starą aplikację webową napisaną w PHP 5 którą muszę odpalić. Zgooglałem, ze Squeeze ma PHP w tej wersji. Moje 3 pytanie:

Czy repozytoria dla squeeze są wciąż dostępne? Lub czy z repozytoriów z .iso uda mi się zainstalować, apache2, php, php-mbstring i inne wymagane pakiety?

#2  Dzisiaj 19:41:02

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

Re: Instalacja Debiana na VirtualBox bez GUI

błąd

Ostatnio edytowany przez arturek (Dzisiaj 19:42:09)

Debian “trixie” Xfce

#3  Dzisiaj 19:41:29

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

DeWu napisał(-a):

Czy repozytoria dla squeeze są wciąż dostępne?

są archiwalne repozytoria

https://www.debian.org/distrib/archive

Debian “trixie” Xfce

#4  Dzisiaj 21:25:12

DeWu - Użytkownik

DeWu
Użytkownik

Dzięki za info. Teraz pytanie, jak tego squeeze'a upchnąć do VM-ki

Stopka forum