Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2024-11-28 23:06:34

jacekz - Użytkownik

jacekz
Użytkownik

Przycinki SSH, opóźnienia w odpowiedzi na ping - Zimaboard

Cześć,
Mam od kilku dni nową zabawkę SBC Zimaboard która ma pewne denerwujące przypadłości - występujące dość często acz nieregularnie:
- podczas trwających połączeń ssh zdarza się jej co chwilę nie reagować przez jakiś czas,
- często odpowiedź na pierwszy ping jest mocno opóźniona (kilka sekund) a następne 0,5ms,
- łączenie się do interfejsu webowego raz prawie natychmiastowe a raz z dużym opóźnieniem...
To jakieś usypianie kart sieciowych?

Do ssh łączyłem się też przez apkę Termius z smartfona - wtedy nie ma żadnych problemów ani z szybkością nawiązania połączenia ssh  ani z jego przebiegiem.
Sprawdziłem szybkość połączenia  przez iperf3 - utrzymuje stałe 940 Mbits/sec
Podłączona przewodowo do sieci lokalnej - router Netii. Udostępnia prawidłowo zasób samby.

Naprowadźcie mnie jakoś gdzie mam szukać przyczyny...
Pozdrawiam wszystkich w ten paskudny wieczór.

#2  Wczoraj 19:59:34

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Re: Przycinki SSH, opóźnienia w odpowiedzi na ping - Zimaboard

Te opóźnienia to z poziomu PC? Jaki system, jaka sieciówka, jak jest podłączony klient?

Jeśli połączenie idzie przez wifi to problemu szukałbym w konfiguracji.
U mnie domyślnie na obojętnie jakiej sieciówce Intela jest problem z przełączaniem się między kanałami. Przykład: przerzucam coś po ftpie na media-center (mini pc pod tv), klient (pc roboczy) wywali błąd ale transfer finalnie się ukończy. Rozwiązaniem u mnie było ustawienie na sztywno kanałów (1 dla 2,4GHz i chyba 36 albo 40 dla 5GHz).

// PS
Ewentualnie spróbuj inny router ale docelowo i tak ustawiałbym na sztywno kanały itd.

Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (Wczoraj 20:00:34)

#3  Wczoraj 20:20:00

jacekz - Użytkownik

jacekz
Użytkownik

Zabawka jest połączona przewodowo 1Gb.
Opóźnienia występują tylko z poziomu PC podłączonego kablem do tego samego routera.
Na PC jest Debian, a na zabawce właściwie też - casaos.

Przypuszczalnie to nie problem z OSem bo jak wystartowałem na zabawce inny system z pendrive to po połączeniu przez ssh miałem te same objawy.

#4  Wczoraj 21:19:12

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

A co to za ruter?
No to jedyne co mi przychodzi to opcja oszczędzania energii ale w ruterze. U mnie w Arrisie TG6441B jest coś takiego jak Energy Efficient Ethernet który potrafi automatycznie uśpić połączenie po kablu. I w dodatku zdarzy mi się zapiąć zamiast na 1Gb to na 100Mb.
Może u Ciebie jest to samo?

#5  Wczoraj 21:31:05

jacekz - Użytkownik

jacekz
Użytkownik

A co to za ruter?

Urządzenie Netii dla światłowodu Huawei OptiXstar HG8245X6-1
tak jak jeszcze raz spojrzałem w jego ustawienia to nie ma opcji konfiguracji dla oszczędzania energii.

Stopka forum