Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
Mam od kilku dni nową zabawkę SBC Zimaboard która ma pewne denerwujące przypadłości - występujące dość często acz nieregularnie:
- podczas trwających połączeń ssh zdarza się jej co chwilę nie reagować przez jakiś czas,
- często odpowiedź na pierwszy ping jest mocno opóźniona (kilka sekund) a następne 0,5ms,
- łączenie się do interfejsu webowego raz prawie natychmiastowe a raz z dużym opóźnieniem...
To jakieś usypianie kart sieciowych?
Do ssh łączyłem się też przez apkę Termius z smartfona - wtedy nie ma żadnych problemów ani z szybkością nawiązania połączenia ssh ani z jego przebiegiem.
Sprawdziłem szybkość połączenia przez iperf3 - utrzymuje stałe 940 Mbits/sec
Podłączona przewodowo do sieci lokalnej - router Netii. Udostępnia prawidłowo zasób samby.
Naprowadźcie mnie jakoś gdzie mam szukać przyczyny...
Pozdrawiam wszystkich w ten paskudny wieczór.
Te opóźnienia to z poziomu PC? Jaki system, jaka sieciówka, jak jest podłączony klient?
Jeśli połączenie idzie przez wifi to problemu szukałbym w konfiguracji.
U mnie domyślnie na obojętnie jakiej sieciówce Intela jest problem z przełączaniem się między kanałami. Przykład: przerzucam coś po ftpie na media-center (mini pc pod tv), klient (pc roboczy) wywali błąd ale transfer finalnie się ukończy. Rozwiązaniem u mnie było ustawienie na sztywno kanałów (1 dla 2,4GHz i chyba 36 albo 40 dla 5GHz).
// PS
Ewentualnie spróbuj inny router ale docelowo i tak ustawiałbym na sztywno kanały itd.
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (Wczoraj 20:00:34)
Zabawka jest połączona przewodowo 1Gb.
Opóźnienia występują tylko z poziomu PC podłączonego kablem do tego samego routera.
Na PC jest Debian, a na zabawce właściwie też - casaos.
Przypuszczalnie to nie problem z OSem bo jak wystartowałem na zabawce inny system z pendrive to po połączeniu przez ssh miałem te same objawy.
A co to za ruter?
No to jedyne co mi przychodzi to opcja oszczędzania energii ale w ruterze. U mnie w Arrisie TG6441B jest coś takiego jak Energy Efficient Ethernet który potrafi automatycznie uśpić połączenie po kablu. I w dodatku zdarzy mi się zapiąć zamiast na 1Gb to na 100Mb.
Może u Ciebie jest to samo?
A co to za ruter?
Urządzenie Netii dla światłowodu Huawei OptiXstar HG8245X6-1
tak jak jeszcze raz spojrzałem w jego ustawienia to nie ma opcji konfiguracji dla oszczędzania energii.
Strony: 1