Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie jaki polecacie Procesor ja myśle nad jakimś Dual Core czy warto etc może jednojajowca pochytać??
Napisz do czego będziesz używał kompa, sam procesor to tylko jeden element, który wpływa na szybkośc systemu.
do Linuxa +windowsa czasem dobra gra konwertowania video etc
do gier to jeszcze dobra karta graficzna potrzebna
wg mnie nie będziesz potzrebował takiego procka. Lepiej chyba kupić jakiegoś semprona ~3000+ za dwa-trzy razy mniej kasy, a to co zaoszczędzisz przeznaczyć na RAM, grafikę, piwo, cokolwiek.
nikt rozsądny nie potrzebuje imo takiego proca w domu.
Jeśli myslisz na poważnie o obróbce sekwencji wideo to silny procek przyda się jak najbardziej, tak samo i RAM... jeśli jednak myślisz raz na jakiś czas skonwertować krótką sekwencje to zgadzam się z powyższymi opiniami że taki proc może okazać się zbyt wielkim wydatkiem... Odrazu przypomina mi się sytuacja jak mój ojciec kupował pierwszego PC
PII 266
32 MB Ram
Trident AGP 4MB
Reszta tez była kichna więc procek nie mógł się wykazać.
AMD Athlon 64 3800+
(Socket 939) VENICE BOX ja myśle o tym procku warto dobry jest etc?? cenna jego to 450zł
Aha co do karty to albo 6800 gt albo 7600 gt dla mmnie narazie jest najwazniejszy procek bo z nim mam dylemat
Jakiś niedrogi Athlon 64 np. 3500 do 3800 na AM2 będzie akurat. W stare podstawki 939 czy 754 nie ma się co pakować, choćby ze względu na kontroler, szybszej i tańszej, pamięci DDR2 w prockach na AM2. Na 1GB ramu zaoszczędzisz parę złotych. W opcji "mam więcej sałaty i mogę sobie poszaleć", ja bym się wpakował w Athlona X2 3800. Nie ma to jak wydajne CPU. :)
Czadman powiadasz że inwestować dual core tylko z jednej strony tani jeszcze nie jest bo licze do tego płyte główną jeszcze dobrą. Druga sprawa bardzo mało gier ( jak wogule są) co obsługują dual core , programów nie ma jeszcze druga sprawa on jest 64 bitowy chyba ....a na 64 bity tez jest mało aplikacji etc
Czadman powiadasz że inwestować dual core tylko z jednej strony tani jeszcze nie jest bo licze do tego płyte główną jeszcze dobrą. Druga sprawa bardzo mało gier ( jak wogule są) co obsługują dual core , programów nie ma jeszcze druga sprawa on jest 64 bitowy chyba ....a na 64 bity tez jest mało aplikacji etc
Po pierwsze prawie już nie sprzedają 32-bitowych procesorów, po drugie sam sobie wymyśliłeś 64-bitowy proc (patrz wyżej).
Po trzecie, kernel linux obsługuje procesory wielordzeniowe, a czy win XP, to nie wiem.
Powtórzę kolegów, że zwykły Athlon 64 będzie git, ale pamiętaj podstawka 939 to droższa, wolniejsza pamięć.
Lepiej kupić trochę tańszy procek, z "zaoszczędzoną" kasę przeznaczyć na zakup dodadkowego dysku(ów) do macierzy raid. Zwiększy to ogólną wydajność systemu - dyski są najczęściej wąskim gardłem.
Celerona nie dziękuje mam włąsnie 2 ghz celka ... nie mówie że zły jest pasuje coś zmienić.. Powiadacie macierz Raid hmmm w sumie mam dysk 160 gb jest sens wydawać kase na taki sam ... ?? aby tą macierz zrobić pewnie zaleta jest tego duża jakaś ale czy tak aż potrzebna przeciętnemu userowi.. Czadman może inaczej miałeś styczność i sprawdzenie etc Procka dual core i Athlona 64 warto jest zainwestować i.t.p O to moja propozycja jeśli ktoś poleca lepszą alternatywe to mile widziane :-)
Athlon 64 3500+ Orleans AM2 DDR2 BOX 379,99 zł
ASUS M2N-E nForce 570 Ultra SATA2 Dual DDR2 AM2 361,99
TAGAN TG430-U15 430W 339,00zł
GOODRAM DDR2 1 GB PC667 304,99
1385zł ;
i jak dobry zestaw??? czy może coś lepszego , tańszego i.t.p
Jeśli to ma być dobry zestaw to żadne Goodramy nie wchodzą w grę :P... Te pamięci lubią się gryźć ze "wszelkimi innymi" nawet jeśli te drugie są także made by Goodram... Wystarczy tylko że różnią się serią produkcji.
Jeśli masz ograniczony budżet lepiej zaoszczędź na tej zasiłce, którą wybrałeś... ja osobiście mam chrapkę na to:
http://www.allegro.pl/item118885667_fortron_fsp400_ … _freego_.html
Ten zasilacz spokojnie może konkurować z dużo droższą konkurencją.
Wadą tego zasilacza jest mała ilość kabli zasilających, ale to raczej nie jest problem nie do obejścia.
terefere no to dodamy ten zestaw Ram :
GEIL DDR2 PC2 5300 667 2x512MB to fakt zasilacz drogi wybrałem noo ale wszędzie gdzieś pisze żę ten Tagan jest wart tych pieniędzy.. A ja nadal nie wiem czy brać Dual core proca czy one core :-/
Proponowałbym ci zainwestować w pojedyńczą kość 1GB RAMU, niż w 2x512... co do procka nie mam porównania więc nie powiem.
PS. Czy w tym komputerze będzie karta grafiki? :]
Oczywiscie ze bedzie karta grafiki albo geforce 6600gt albo 6800 gt a moze 7600 gt :-) a sam nie wiem juz co robic:/
Oczywiscie ze bedzie karta grafiki albo geforce 6600gt albo 6800 gt a moze 7600 gt :-) a sam nie wiem juz co robic:/
Bądż rozsądny z wydatkami jeśli nie jesteś pewien grafiki zastanów się nad płyą ze zintegrowaną grafiką, Osobną grafikę możesz wybrać póżniej, z reguły ludzie nie potrzebują więcej niż 6800 GT. :)
Zastanów się ile chcesz pamięci. Najlepiej kupić od razu sparowane kości do pracy w trybie "dual channel". Jeśli kupisz jedną pojedyńczą i będziesz chciał dokupić to może nie działać, a z możliwośći kontrolera pamięci należy korzystać. Wydajesz kasę to wszysktko to za co płacisz ma działać.
http://www.intel.com/cd/products/services/emea/pol/ … m4/138837.htm
Jam tego i Nie Narzekam jest OK
Czadman tzn przepraszam bo zle napisalem nie jestem pewien co do procesora czy amd jednordzeniowca czy dwurdzeniowca ... grafika to mały pikuś w wyborze bo raczej 6800 gt ... płyte myśle że dobrą wybrałem ...
Aha CZadman to jak mam zrobić z tymi ramami zebyten dual channel działał bo już zgłupiałem :-/
Mają być sparowane pamięci fabrycznie zapakowane, nie otwierane i będzie napisane DualChannel. np. http://www.arest.pl/ph/5400/1_addhuge.jpg
Oczywiście markę wybrałem przypadkowo. :)