Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, już od wczoraj borykam się z problemem wynikającym oczywiście z niewiedzy (niezrozumienia) iptables i zwracam się do was z prośbą o pomoc.
Sprawa wygląda tak mam 2 VPSy.
Pierwszy robi jako poligon doświadczalny na testowanie stron itp, który ma mieć dojście z zewnątrz tylko przez OpenVPN (1194 - udp) i mam na nim takie regułki:
iptables -F iptables -X iptables -P INPUT DROP iptables -P FORWARD DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A INPUT -i tun0 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp --dport 1194 -j ACCEPT
Jeżeli chciałem sobie coś wupyścic na świat dodawałem tylko nr portu np:
iptables -A INPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
I działa to super.
Teraz mam drugiego (nie związanego z pierwszym) VPSa który ma robić za uwolnienie się z ograniczeń sieci którą mam w firmie. Mam na nim OpenVPNa skonfigurowanego tak aby cały ruch szedł przez niego, działa wyśmienicie. W iptables jest wymagane tylko to działania OpenVPNa:
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.8.0.0/24 -o venet0 -j MASQUERADE
Łudziłem się, że dodanie tych samych reguł co w pierwszym VPNie a na końcu linijkę od nata załatwi sprawę niestety okazało się, że nie.
Obecnie mam takie regóły:
iptables -F iptables -X iptables -t nat -X iptables -t nat -F iptables -P INPUT DROP iptables -P FORWARD DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A INPUT -i tun0 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp --dport 1194 -j ACCEPT iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.8.0.0/24 -o venet0 -j MASQUERADE
i połączyć się z serwerem można ale nie ma "wyjścia na świat" przez ten tunel.
Ktoś może pomóc? Chociaż jakaś sugestia co robię źle.
Z góry dziękuje :)
Ostatnio edytowany przez TheBocios (2016-04-15 12:41:00)
Pokaż:
cat /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
cat /proc/sys/net/ipv4/ip_forward 1
Czyli to ok. Dodaj jeszcze:
iptables -A FORWARD -d 10.8.0.0/24 -i venet0 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -s 10.8.0.0/24 -i tun0 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i tun+ -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i venet0 -o tun+ -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
Pomogło! Masz u mnie browara <browar z pianką na dwa palce> ^_^
Dziękuje :)