Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
Wiem wiem... Chrome (nie wiem czy chromium też) ma swojego plugina flash'a, ale u mnie to tak nie działa. Albo nie umiem tego włączyć, albo chromium nie ma tegoż plugina (swojego). Tak więc mam chromium i flashplugin-nonfree i wiem, że z niego korzysta:
pablo@lena:~$ ps aux|grep plugin pablo 7540 6.2 1.9 850540 160292 ? Sl 12:02 0:18 /usr/lib/chromium/chromium --type=plugin --plugin-path=/usr/lib/flashplugin-nonfree/libflashplayer.so --lang=pl --channel=7212.22.711832470
korzysta i to na potęgę... Aktualnie, lapek się nie grzeje:
pablo@lena:~$ sensors acpitz-virtual-0 Adapter: Virtual device temp1: +46.0°C (crit = +99.0°C) thinkpad-isa-0000 Adapter: ISA adapter fan1: 1894 RPM coretemp-isa-0000 Adapter: ISA adapter Physical id 0: +48.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C) Core 0: +48.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C) Core 1: +44.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
ale nie wiem dlaczego, czasem mu odbije i leci do 65.0°C i tak trzyma. Nic wielkiego nie robie, jak zwykle przeglądarka i niewiele więcej. Tylko halt na jakąś chwile pomaga.
Dlaczego myślę, że to plugin grzeje? A bo w htop jak posortuje po CPU% to wisi na samej górze. Wartość nie jakaś tam wielka bo ~7% ale constans. Może to ślepy zaułek, ale nie mam innego pomysłu, co by to mogło być. Jedno jest pewne, jak się nagrzeje to wieje i nie umie się ochłodzić... Nawet governor powersave (u mnie 800MHz) nie pomoże...
Jak skorzystać z alternatywnego pluginu (wbudowanego)?
Pozdrawiam
Chrome ma, Chromium nie ma (aczkolwiek ten z Chrome powinien w nim działać).
Strony: 1