Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Problem jest następujący, przy zmianie rozdzielczości monitora pojawia się monit:
Tryb nie optymalny. Zalecany tryb: 1920x1200
i po jakichś 30 sekundach monitor się wyłącza. Akceptuje jeszcze tylko 1600x1200. Problem leży po stronie sterowników nvidia albo X-ów. Znaczy wcześniej wszystko działało poprawnie (do wersji 296.xx) ale po aktualizacji sterów do wersji 302.xx zaczęły się schody. Podejrzewałem oczywiście stery, ale postanowiłem zaczekać na poprawki i tak minęła reszta lata. Kilka dni temu pojawiła sie w repo aktualizacja do 304.48 i co się stało?? I nic się nie stało bo problem nie zniknął. Więc takie moje pytanie, czy jest szansa żeby to jakoś rozwiązać, coś tam w konfigu do xorga dopisać bo ileż to można bez quake'a żyć ;)
Ostatnio edytowany przez skullman (2012-09-26 21:23:58)
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
Option "TwinView" "0"
Option "Stereo" "0"
Option "TwinViewXineramaInfoOrder" "CRT-0"
Option "metamodes" "1280x1024_115 +0+0"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
Wszystkie Nvidie w moim życiu (sterowniki) łapały taki wpis w sekcji Screen dotyczącej używanego monitora, jako ustalenie odpowiedniej częstotliwości przy starcie Xorga.
Rozdzielczości muszą być albo widoczne dla sterownika przez DPMS, albo wymuszone w xorgu.
Tu masz conieco o konfiguracji:
http://dug.net.pl/drukuj/125/nvidia___konfiguracja_ … zania_obrazu/
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-09-27 02:41:38)
Dzięki Jacekalex, zrobione. Niepotrzebnie się tylko nakombinowałem z tym gtf-em. Wystarczyło tylko dodać do linii metamodes wszystkie rozdzielczości które mnie intersują i voila... Teraz to wygląda tak:
Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Device0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 Option "Stereo" "0" Option "metamodes" "1920x1200_60 +0+0; 1024x768_60; +0+0 800x600_60 +0+0; 640x480_60 +0+0" SubSection "Display" Depth 24 EndSubSection EndSection
Czasami najtrudniej wpaść na najprostsze rozwiązanie, nie zmienia to jednak faktu, że ta nowomodna automatyzacja xorga czasami zawodzi bo poprzednie wersje sterowników działały bez problemu po wygenerowaniu konfiga a te obecne stery u mnie za nic.
Może się to komuś przyda bo sporo takich pytań w google a odpowiedzi brak, przynajmniej ja nie znalazłem.