Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Drukowałem notatki gdy nagle system zaczął mulić. Po restarcie okazało się, że nie reaguje przy próbie zalogowania przez gdm. Testowałem lightdm, slim - to samo. Natomiast gdy ustawiłem nodm - przy logowaniu pojawia się czarny ekran i nic więcej.
Nic dzisiaj nie aktualizowałem ani nie instalowałem.
lucjan ~ # cat /etc/default/nodm # nodm configuration # Set NODM_ENABLED to something different than 'false' to enable nodm NODM_ENABLED=true # User to autologin for NODM_USER=lucjan # First vt to try when looking for free VTs NODM_FIRST_VT=7 # X session NODM_XSESSION=/etc/X11/Xsession # Options for the X server NODM_X_OPTIONS='-nolisten tcp' # If an X session will run for less than this time in seconds, nodm will wait an # increasing bit of time before restarting the session. NODM_MIN_SESSION_TIME=60
Piszę z konta roota, tutaj wszystko działa.
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2012-01-08 06:46:29)
fsck sprawdź
Pokazuje mi tylko to
fsck from util-linux 2.20.1
sir_lucjan napisał(-a):
Piszę z konta roota, tutaj wszystko działa.
Sprawdź uprawnienia:
ls -l ~/.Xauthority
ls -l /home
Zajrzyj też do pliku:
~/.xsession-errors
lucjan ~ # ls -l /home/lucjan/.Xauthority -rw------- 1 lucjan lucjan 166 Jan 7 15:04 /home/lucjan/.Xauthority
lucjan ~ # ls -l /home total 24 drwx------ 2 root root 16384 Feb 23 2011 lost+found drwxr-xr-x 59 lucjan lucjan 4096 Jan 7 15:39 lucjan drwxr-xr-x 3 root root 4096 Jun 21 2011 root
# cat /home/lucjan/.xsession-errors Xsession: X session started for lucjan at sob, 7 sty 2012, 15:38:58 CET /usr/bin/x-session-manager: X server already running on display :0 ssh-agent is already running
Zainstalowałem XDM i działa, z ciekawości sprawdziłem gdm i też działa, nie rozumiem czemu "nagle zaczęło".
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2012-01-07 16:34:29)
Prawdopodobnie Nodm nie ustawiał prawidłowo wszystkich zmiennych.
Zarówno XDM jak i GDM te zmienne ustawiają.
Pełny podgląd zmiennych środowiskowych masz dostępny, jako wynik polecenia:
env
Choć to nie wyjaśnia "kataru" zwiazanego z nagłym muleniem.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-01-07 18:03:53)
Może miejsca na /home/użytkownik zabrakło. ;) BTW, masz katalog domowy roota na /home? Tak jest w LMDE standardowo?
Teraz wyświetla mi tak:
lucjan@lucjan ~ $ ls -l /home razem 20 drwx------ 2 root root 16384 lut 23 2011 lost+found drwxr-xr-x 59 lucjan lucjan 4096 sty 8 06:26 lucjan
Inna kwestia, że w xdm nie obsługuje wyłączania i restartowania kompa. Podobnie jak dawniej slim.
sir_lucjan napisał(-a):
Inna kwestia, że w xdm nie obsługuje wyłączania i restartowania kompa. Podobnie jak dawniej slim.
obsługuje
w sumie to jeden z najlepszych menedżerów logowania
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-08 09:54:17)
Muszę pokombinować, jak ustawić, by ta opcja była aktywna. Wie ktoś może jak to zrobić :)?
chodzi Ci o restart i wyłączanie komputera?
możesz spróbować tak; potrzeba xmessage, xclock, jeżeli chcesz zegar:
nano /etc/X11/xdm/buttons
#!/bin/sh xmessage -buttons reboot,halt "$@" "" case "$?" in 101) /sbin/reboot ;; 102) /sbin/halt ;; esac
chmod 755 /etc/X11/xdm/buttons
nano /etc/X11/xdm/Xsetup i tam dodać;
/etc/X11/xdm/buttons -geometry -0-0 & #zegarek #xclock -geometry +0-0 &
by znikały te rzeczy przy logowaniu:
nano /etc/X11/xdm/Xstartup
i na początku;
xwininfo -root -children | grep ' 0x' | cut -d' ' -f6 | xargs -n1 xkill -id chown $USER /dev/console
Na Wheezy działa. Skrypty wziąłem na szybko z Arch Linux - XDM ma rozsądne wymagania sprzętowe, dlatego używam go również na swoim laptopie (Pentium2) z Archem. Gdyby nie pasował wygląd mogę podrzucić Ci skrypty z xdm-archlinux, bo tam można się tym pobawić.
http://xappe.klond.se/dumpar/arch-xdm.png
Ale najważniejsze, że spełnia swoje zadanie ;)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-09 19:45:49)
Strony: 1