Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Mam problem z mikrofonem, tzn po prostu nie działa. Nie jest nawet widoczny w alsa mixerze.
Czy to wina sterownika? Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu..
http://www.alsa-project.org/db/?f=bea2ffed089f777a2 … a7b177cc15ac6
Pozdrawiam!
nie jest widoczny...
a sprawdzałeś suwaki w alsamixer?
F5 i tam capture ustawiasz...powinno działać.
Ale nie działa..
alsamixer - http://www.sebastien.pop.e-wro.pl/zrzut_ekranu.png
Poszukaj w wyniku:
arecord -l
Np u mnie mikrofon mam na wyjściach: 3.0 i 3.2
arecord -l ................... card 3: Intel [HDA Intel], device 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 3: Intel [HDA Intel], device 1: ALC888 Digital [ALC888 Digital] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 3: Intel [HDA Intel], device 2: ALC888 Analog [ALC888 Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 ....................
Żeby sprawdzić, czy działa (u mnie):
arecord -D hw:3,0 -r 32000 -c 2 -f S16_LE | aplay -
lub
arecord -D hw:3,2 -r 32000 -c 2 -f S16_LE | aplay -
u siebie dopasuj odpowiedni numerek interfejsu.
A potem, w programie, który ma korzystać z mikrofonu, ustawić wejście.
Dla programów Gnome ustawisz w programie
gstreamer-properties
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-09-26 20:39:09)
arecord -l **** List of CAPTURE Hardware Devices **** card 0: Intel [HDA Intel], device 0: HDA Generic [HDA Generic] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0
i tyle..
I co w takim przypadku?
Spróbuj:
arecord -D hw:0,0 -r 32000 -c 2 -f S16_LE | aplay -
Poza tym radziłbym pokombinować z opcjami ładowania modułu snd-hda-intel, bo coś tu nie gra, jak powinno.
Względnie, jak znam Ilina, to na 95% znajdzie przyczynę na pierwszy rzut oka.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-09-26 21:29:55)
arecord -D hw:0,0 -r 32000 -c 2 -f S16_LE | aplay - Recording WAVE 'stdin' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 32000 Hz, Stereo Warning: rate is not accurate (requested = 32000Hz, got = 44100Hz) please, try the plug plugin Playing WAVE 'stdin' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Stereo
i słychać trzaski..
w /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
# autoloader aliases install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0 install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1 install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2 install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3 install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4 install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5 install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6 install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7 # Cause optional modules to be loaded above generic modules install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe --quiet snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet snd-seq ; } install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi ; : ; } install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 && { /sbin/modprobe --quiet snd-emu10k1-synth ; : ; } # Prevent abnormal drivers from grabbing index 0 options bt87x index=-2 options cx88_alsa index=-2 options snd-atiixp-modem index=-2 options snd-intel8x0m index=-2 options snd-via82xx-modem index=-2 # Keep snd-pcsp from beeing loaded as first soundcard options snd-pcsp index=-2 # Keep snd-usb-audio from beeing loaded as first soundcard options snd-usb-audio index=-2 options snd-hda-intel model=generic
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2011-09-26 21:32:17)
A te trzaski, to nie jest czasem twój mikrofon?
Bo u mnie też są trzaski, jak mikrofon jest wyłączony, za to głos w głośnikach (i czasem sprzężenie zwrotne) kiedy włączony (ma własny wyłącznik).
Wygląda to tak:
arecord -D hw:3,0 -r 32000 -c 2 -f S16_LE | aplay - Recording WAVE 'stdin' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 32000 Hz, Stereo Warning: rate is not accurate (requested = 32000Hz, got = 44100Hz) please, try the plug plugin Playing WAVE 'stdin' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Stereo
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-09-26 21:45:37)
Chyba problemem jest sterownik.. W ogóle żeby zaczął działać mi dźwięk musiałem dopisać w /etc/modprobe.d/alsa-base.conf "options snd-hda-intel model=generic" Moja zintegrowana karta muzyczna to ALC887 8-Channel AUDIO CODEC. Nie wiem jak to ugryźć :/
Spróbuj kernel z Aptosida.
U mnie na kernelu 2.6.38 z Wheezy dźwięk nie działał, na Aptosidowym chodził jak burza (kiedy ostatnio zaglądałem do Debiana).
W Gentoo sam kompiluję kernele, także problemów ze sterownikami mam zauważalnie mniej, niż w dystrybucyjnych kernelach.
Wolałbym nie zmieniać kernela.. Może ktoś ma inny pomysł jak to ugryźć?
A kompilowałeś własny kernel?
Bo jajek możesz mieć w systemie kilka, i spróbować każdego z osobna, na którym działa, a na którym nie chce.
W grubie będą widoczne wszystkie.
Jeśli natomiast sam kompilowałeś, to i tak trzeba poprawić, jeśli to sterownik.
Ja mam na płycie kartę opisaną przez producenta jako:
8-kanałowa karta dźwiękowa Realtek ALC888
w jaju zaznaczone (przy kompilacji kernela):
CONFIG_SND_HDA_INTEL=y
CONFIG_SND_HDA_HWDEP=y
CONFIG_SND_HDA_RECONFIG=y
CONFIG_SND_HDA_INPUT_BEEP=y
CONFIG_SND_HDA_INPUT_BEEP_MODE=1
CONFIG_SND_HDA_INPUT_JACK=y
CONFIG_SND_HDA_PATCH_LOADER=y
CONFIG_SND_HDA_CODEC_REALTEK=y
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_ANALOG is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_SIGMATEL is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_VIA is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_HDMI is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CIRRUS is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CONEXANT is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CA0110 is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CMEDIA is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_SI3054 is not set
# CONFIG_SND_HDA_GENERIC is not set
CONFIG_SND_HDA_POWER_SAVE=y
CONFIG_SND_HDA_POWER_SAVE_DEFAULT=0
# CONFIG_SENSORS_HDAPS is not set
i działa bez żadnej magii.
A kernel i tak co jakiś czas się aktualizuje do nowszej wersji (lub po odkryciu hardcorowych błędów czy luk bezpieczeństwa), także nie wiem, co za problem masz z innym kernelem.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-09-26 23:17:25)
Ja bym się przyczepił do tego zapisu w /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
i przetestował te zapisy zamiast options snd-hda-intel model=generic bo coś mało masz tych suwaków. Zacznij od opcji auto, 6stack-dig, etc.
ALC882/883/885/888/889 ====================== 3stack-dig 3-jack with SPDIF I/O 6stack-dig 6-jack digital with SPDIF I/O arima Arima W820Di1 targa Targa T8, MSI-1049 T8 asus-a7j ASUS A7J asus-a7m ASUS A7M macpro MacPro support mb5 Macbook 5,1 macmini3 Macmini 3,1 mba21 Macbook Air 2,1 mbp3 Macbook Pro rev3 imac24 iMac 24'' with jack detection imac91 iMac 9,1 w2jc ASUS W2JC 3stack-2ch-dig 3-jack with SPDIF I/O (ALC883) alc883-6stack-dig 6-jack digital with SPDIF I/O (ALC883) 3stack-6ch 3-jack 6-channel 3stack-6ch-dig 3-jack 6-channel with SPDIF I/O 6stack-dig-demo 6-jack digital for Intel demo board acer Acer laptops (Travelmate 3012WTMi, Aspire 5600, etc) acer-aspire Acer Aspire 9810 acer-aspire-4930g Acer Aspire 4930G acer-aspire-6530g Acer Aspire 6530G acer-aspire-7730g Acer Aspire 7730G acer-aspire-8930g Acer Aspire 8930G medion Medion Laptops targa-dig Targa/MSI targa-2ch-dig Targa/MSI with 2-channel targa-8ch-dig Targa/MSI with 8-channel (MSI GX620) laptop-eapd 3-jack with SPDIF I/O and EAPD (Clevo M540JE, M550JE) lenovo-101e Lenovo 101E lenovo-nb0763 Lenovo NB0763 lenovo-ms7195-dig Lenovo MS7195 lenovo-sky Lenovo Sky haier-w66 Haier W66 3stack-hp HP machines with 3stack (Lucknow, Samba boards) 6stack-dell Dell machines with 6stack (Inspiron 530) mitac Mitac 8252D clevo-m540r Clevo M540R (6ch + digital) clevo-m720 Clevo M720 laptop series fujitsu-pi2515 Fujitsu AMILO Pi2515 fujitsu-xa3530 Fujitsu AMILO XA3530 3stack-6ch-intel Intel DG33* boards intel-alc889a Intel IbexPeak with ALC889A intel-x58 Intel DX58 with ALC889 asus-p5q ASUS P5Q-EM boards mb31 MacBook 3,1 sony-vaio-tt Sony VAIO TT auto auto-config reading BIOS (default)
Ostatnio edytowany przez yossarian (2011-09-27 00:15:33)
Wpis być może tak.
Ale masz dosyć stary sterownik.
1.0.21
Ja bym zainstalował kernel z backportów ale skoro nie chcesz zmieniać kernela to zainstaluj pakiet
alsa-source i module-assistantem zbuduj nowsze sterowniki.
Zmiana wpisu na inny niż generic powoduje, że w ogóle nie ma dźwięku..
Czy kernel z backportów nie spowoduje jakiś innych problemów? Mam debiana squeeze..
Rozumiem, że musze dodać wpis do sources.list -
deb http://backports.debian.org/debian-backports squeeze-backports main
Ewentualnie jak mam zbudować nowy sterownik? Możesz mnie pokierować? Oba pakiety alsa-source i module-assistant mam.
Za pomocą module-assistanta
m-a update m-a prepare m-a a-i alsa-source
Zbudowałem nowy sterownik..
cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23. Compiled on Sep 27 2011 for kernel 2.6.32-5-686 (SMP).
Niestety bez zmian :/
Teraz pokombinuj z tymi wpisami.
A ja tylko dodam, że jajo 2.6.32 to jest bardzo stabilny wynalazek, ale dla nowych sterowników raczej prehistoria.
Dlatego przed kombinowaniem z takimi czy innymi wpisami radziłbym zainteresować się jakimś bardziej współczesnym jajem typu 2.6.39 lub 3.*.
Poza tym, jeśli jajo z backportów Debiana nie zaskoczy z tą kartą to u mnie pomogło jajo z Aptosida (była to wersja 2.6.39-2.slh.1-aptosid-686).
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-09-27 17:49:56)
Z jaja 3.0
root@debian:/home/ilin# cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.24
On zaś zainstalował sterowniki w wersjii 1.0.23 a miał 1.0.21.
Niech najpierw wpisy sprawdzi.
Kombinacje z wpisami nie pomogły..
Spróbuję z jajkiem 2.6.39-bpo.2-686-pae
A jeśli chodzi o jajo z Aptosida to tylko kompilacja?
Gotowe paczki:
Ja mam takie repo:
# aptosid.com, webtropia.com, Düsseldorf, Germany deb http://aptosid.com/debian/ sid main fix.main deb-src http://aptosid.com/debian/ sid main fix.main
Jeśli nie chcesz dodawać repo, to tu masz paczki z kernelami:
http://aptosid.com/debian/pool/main/l/linux-aptosid/
Potrzeba zawsze linux-image i linux-headers o tym samym numerze, (paczki deb), wybierasz dla swojej architektury systemu.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-09-27 18:30:02)
Kombinacje z wpisami nie pomogły..
Robiłeś po każdej zmianie wpisu restart kompa ?
Robiłem: alsa force-reload
Skoro alsa niie daje rady tej karcie to możesz spróbować oss4
http://packages.debian.org/search?keywords=oss4& … p;section=all