Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Znajomy uparł się na nginx instalacja była prosta ogólnie php działa, problem jest z phpmyadmin.
Pokazuje się okienko logowania i po wpisaniu prawidłowego użytkownika i hasła następuje przeładowanie , ale mam znowu okienko logowania zamiast bazy danych.
Taką mam konfigurację nginx:
## phpMyAdmin Alias location /pma { root /var/www/nginx-default; index index.php; } location ~ ^/pma.+.php$ { root /var/www/nginx-default; fastcgi_pass 127.0.0.1:9000; fastcgi_index index.php; fastcgi_param SCRIPT_FILENAME /var/www/nginx-default$fastcgi_script_name; # include fastcgi_params; } location ~ \.php$ { fastcgi_pass 127.0.0.1:9000; fastcgi_index index.php; #fastcgi_param SCRIPT_FILENAME /scripts$fastcgi_script_name; #includefastcgi_params; fastcgi_param SCRIPT_FILENAME /var/www/nginx-default$fastcgi_script_name; #fastcgi_param SCRIPT_FILENAME $document_root$fastcgi_script_name; #fastcgi_param QUERY_STRING $query_string; #fastcgi_param REQUEST_METHOD $request_method; #fastcgi_param CONTENT_TYPE $content_type; #fastcgi_param CONTENT_LENGTH $content_length; }
Szukałem na google i wypróbowałem wszystkie chyba rozwiązania i cały czas to samo. Może komuś to działa i może się podzielić będę bardzo zobowiązany
Ostatnio edytowany przez redelek (2010-07-21 13:39:03)
Za słabo znam nginxa żeby dojrzeć, co u Ciebie nie chodzi, ale u mnie phpmyadmin działa.
Php sie realizuje się przez php-fpm: w konfigu nginxa mam tak:
location ~ .*\.php$ { include /etc/nginx/fastcgi_params; ##Includes our fastcgi setup fastcgi_pass unix://var/run/php.sock; ##make sure the port matches what it in the php-fpm.conf fastcgi_index index.php; fastcgi_param SCRIPT_FILENAME /var/www/$host$fastcgi_script_name; }
nginx wersja 0.8.47 -z ebuilda - Gentoo.
W fastcgi.params nic nie zmieniałem - wsio domyślne.
php-fpm - php wersja 5.3.3 (ebuild Gentoo)
konfiguracja:
[global] pid = /var/run/php-fpm.pid error_log = /var/log/php-fpm.log log_level = debug emergency_restart_threshold = 0 [www] listen = /var/run/php.sock listen.owner = nginx listen.group = nginx listen.mode = 0666 user = nobody group = nobody pm = dynamic pm.max_children = 50 pm.start_servers = 20 pm.min_spare_servers = 5 pm.max_spare_servers = 35
Konfiguracja php-fpm praktycznie podstawowa, ale dopiero obczajam ta technikę.
Jest tam sporo fajnych opcji - które jeszcze przede mną.
W każdym razie najnowszy phpMyAdmin-3.3.5 działa bez kłopotu.
A całość chodzi trochę szybciej, niż przez gniazdo tcp.
/var/run mam w tmpfs.
Pozdrawiam
;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-10-06 11:38:24)
fastcgi_param SCRIPT_FILENAME /var/www/phpmyadmin$fastcgi_script_name;
jestem ulubieńcem nginxa , działa on zupełnie inaczej niz apacz lub lighttpd :D
trzeba sie troche nawyginac aby skonfigurowac php.
a fcgi masz odpalone to lightowe ? lub php_fpm właczone ?
Ostatnio edytowany przez Yampress (2010-10-08 10:22:50)