Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Mam karte radeon hd4870 i xorga 1.7.5 , chcialem zainstalowac wersje 1.7.4 gdyz z tą wersją dzialał mi skrypt sgfxi , sciagnąlem wiec plik , wypakowalem wpisalem ./configure i dupa
checking for XLIB... configure: error: Package requirements (x11) were not met: No package 'x11' found Consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if you installed software in a non-standard prefix. Alternatively, you may set the environment variables XLIB_CFLAGS and XLIB_LIBS to avoid the need to call pkg-config. See the pkg-config man page for more details.
mam zainstalowane x11-common ale to niczego nie zmienia, czy ktos wie co z tym fantem ?
grom120 napisał(-a):
czy ktos wie co z tym fantem ?
Nie instaluj xorga z palca a normalnie z debianowych paczek — po to one są :)
niestety ale nie znalazlem xorga 1.7.3/1.7.4 w paczce deb ;/ chyba że ktoś rzuci linkiem , bede wdzieczny
Ale chodzi Ci o xserver-xorg 7.4 czy o xserver-xorg-core 1.7.4? Bo to nie to samo...
xserver-xorg
deb http://snapshot.debian.org/archive/debian/20100126T121531Z/ squeeze main
amidala:/# aptitude install xorg~i/testing -Vs Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Następujące pakiety zostaną COFNIĘTE: xserver-xorg [1:7.5+5 -> 1:7.4+4] xserver-xorg-core [2:1.7.6.901-3 -> 2:1.6.5-1] xserver-xorg-input-evdev [1:2.3.2-6 -> 1:2.2.5-1] xserver-xorg-video-nv [1:2.1.17-2 -> 1:2.1.14-2] Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: console-setup{a} [1.50] console-terminus{a} [4.30-2] hal{a} [0.5.14-1] hal-info{a} [20091130-1] Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: libgl1-mesa-dri 0 pakietów aktualizowanych, 4 instalowanych, 4 cofanych, 0 do usunięcia i 2 nie aktualizowanych. Do pobrania 4108kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 3990kB. Kontynuować? [T/n/?] Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte
dzięki, hmm podobają mi sie ten aptitude , masz moze cos wiecej o nim do poczytania ? :p odnosnie tych ~*
Coś tam naskrobałem kiedyś: http://dug.net.pl/tekst/85/aptitude___zarzadzanie_p … ersza_polecen
nie chwaląc się... :D
dzięki przyda się ;]
Strony: 1