Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam następujący problem, po spaczowaniu jądra patchem grsecurity i jego konfiguracji, wydaję następujące polecenia
make-kpkg clean make-kpkg -initrd -append-to-version "-mrwarum" kernel_image
Niestety wyskakuje mi następujący błąd
IHEX firmware/edgeport/down3.bin IHEX2FW firmware/keyspan_pda/keyspan_pda.fw IHEX2FW firmware/keyspan_pda/xircom_pgs.fw make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-2.6.32.9' /usr/bin/make EXTRAVERSION=.9-mrwarum ARCH=i386 \ -C Documentation/lguest make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-2.6.32.9/Documentation/lguest' cc -m32 -Wall -Wmissing-declarations -Wmissing-prototypes -O3 -I../../include -I../../arch/x86/include -U_FORTIFY_SOURCE lguest.c -o lguest lguest.c:21:25: error: sys/eventfd.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu lguest.c:37:18: error: zlib.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu lguest.c: In function ‘create_thread’: lguest.c:1027: warning: implicit declaration of function ‘eventfd’ make[1]: *** [lguest] Błąd 1 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-2.6.32.9/Documentation/lguest' make: *** [debian/stamp/build/kernel] Błąd 2
Myślałem że to jakiś problem z zlib'em, jednak mam tą bibliotekę zainstalowaną
14:37:24 /usr/src/linux root@pluton # aptitude search zlib p gambas2-gb-compress-bzlib2 - The Gambas bzlib2 component p gambas2-gb-compress-zlib - The Gambas zlib compression component i A libcompress-raw-zlib-perl - low-level interface to zlib compression library i A libcompress-zlib-perl - Perl module for creation and manipulation of gzip files i A libio-compress-zlib-perl - Perl interface to zlib p libio-zlib-perl - IO:: style interface to gzip/zlib compressed files/handles p libjzlib-java - Reimplementation of zlib in pure java p libzlib-ruby - transitional dummy package v libzlib-ruby1.8 - p zlib-bin - compression library - sample programs p zlib-gst - Zlib bindings for GNU Smalltalk i zlib1g - Biblioteka kompresyjna - pliki wykonawcze p zlib1g-dbg - compression library - development p zlib1g-dev - compression library - development p zlibc
Ktoś ma jakiś pomysł?
zlib.h - plik pakietu zlib
sys/eventfd.h - plik pakietu glibc / eglibc / po prostu libc
W wersjach dev.
Powinny być w:
/usr/include/zlib.h
/usr/include/sys/eventfd.h
zlib1g-dev --> http://packages.debian.org/hu/etch/i386/zlib1g-dev/filelist
libc6-dev --> http://packages.debian.org/hu/squeeze/i386/libc6-dev/filelist
zlib1g-dev niby masz... Więc sprawdź czy ten plik tam jest. Wypróbuj przeinstalować pakiet.
Ostatnio edytowany przez NIC (2010-03-06 15:32:51)
Ok, z brakującym plikiem zlib.h sobie poradziłem.
Natomiast mam mały problem z eventfd.h.
16:02:09 /usr/src/linux root@pluton # dpkg -L libc6-dev | grep event 16:02:18 /usr/src/linux root@pluton # dpkg -s libc6-dev Package: libc6-dev Status: install ok installed Priority: optional Section: libdevel Installed-Size: 13180 Maintainer: GNU Libc Maintainers <debian-glibc@lists.debian.org> Architecture: i386 Source: glibc Version: 2.7-18lenny2 Replaces: man-db (<= 2.3.10-41), gettext (<= 0.10.26-1), ppp (<= 2.2.0f-24), libgdbmg1-dev (<= 1.7.3-24) Provides: libc-dev Depends: libc6 (= 2.7-18lenny2), linux-libc-dev Recommends: gcc | c-compiler Suggests: glibc-doc, manpages-dev Conflicts: libstdc++2.10-dev (<< 1:2.95.2-15), gcc-2.95 (<< 1:2.95.3-9), binutils (<< 2.17cvs20070426-1), libc-dev Description: GNU C Library: Development Libraries and Header Files Contains the symlinks, headers, and object files needed to compile and link programs which use the standard C library.
Jak widać, moja wersja libc6-dev jakoś nie ma na stanie owego pliku...
Ok, udało mi się rozwiązać problem. Należy zakomentować w pliku /usr/src/linux-2.6.32.9/Documentation/lguest.c linijkę #include <sys/eventfd.h>.
Ostatnio edytowany przez MrWarum (2010-03-06 17:35:00)