Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chciałbym ustawić tak apache2 (lub może jakiś inny serwer www) aby jeśli ktoś wpisze: http://domena/~konto1/ wyświetlało mi to co jest w
/dane/konto1/html
ale nie chce tworzyć kont systemowych.
Do tej pory udało mi się:
Jeśli jest konto systemowe
konto1
to wyświetla mi się, ale jeśli nie ma takiego konta to przeszukuje
/var/www/~konto1/
z braku takowego folderu wyświetla mi się błąd.
Ostatnio edytowany przez djjanek (2009-05-20 12:21:27)
Jakieś to nie zrozumiałe, z jednej strony piszesz o kontach użytkowników wirtualnych, a z drugiej że nie chcesz tworzyć kont w systemie. To jak ci użytkownicy mają się dostać do swoich kont wirtualnych? I czy konieczne jest w takim razie ~ w urlu? Chyba nie jest potrzebna co? Wtedy /var/www zmienisz na /var/www/ /dane/ i porobisz tam katalogi konto1, konto2, ... .
Chce aby zostało standardowo /var/www. Nie chce kont systemowych bo konta są przechowywane w mysql (dlatego wirtualni) i mają się dostać poprzez ftp. A ~ niekoniecznie ale wtedy wiadomo z jakimi kontami mamy do czynienia. Użytkownicy systemowi nie muszą mieć kont w www.
Ostatnio edytowany przez djjanek (2009-05-20 14:32:58)
No to hmm. Jak rozumiem masz jakiś serwer ftp skonfigurowany by używał bazy mysql. Więc użyj mod_mysql_userdir a apache.
Właśnie o takie coś mi chodzi.
Podzczas kompilacji mam błąd:
/usr/bin/ld: cannot find -libmysqlclient.a collect2: ld returned 1 exit status apxs:Error: Command failed with rc=65536 . make: *** [mod_mysql_userdir.so] Błąd 1
a plik Makefile ma postać
APXS=/usr/bin/apxs2 #APXS=/usr/local/apache/bin/apxs LIBS=-libmysqlclient.a -lz -L/usr/lib/ LDFLAGS=-I/usr/include/mysql ACTIVATE=-a PROG=mod_mysql_userdir $(PROG).so: $(PROG).c $(APXS) -c -o $@ $(LDFLAGS) $(LIBS) $< -shared install: $(PROG).so $(APXS) -i $(ACTIVATE) $< clean: rm -rf *.lo *.slo *.so *.o .libs/ *~ core
wie ktoś o co chodzi?
A może ma ktoś gotową dla debiana i386?
ROZWIĄZANIE
Plik Makefile
APXS=/usr/bin/apxs2 #APXS=/usr/local/apache/bin/apxs LIBS=libmysqlclient -lz -L/usr/lib/mysql LDFLAGS=-I /usr/include/mysql ACTIVATE=-a PROG=mod_mysql_userdir $(PROG).so: $(PROG).c $(APXS) -c -o $@ $(LDFLAGS) $(LIBS) $< -shared install: $(PROG).so $(APXS) -i $(ACTIVATE) $< clean: rm -rf *.lo *.slo *.so *.o .libs/ *~ core
U mnie działa i śmiga
Dzięki za pomoc.
Ostatnio edytowany przez djjanek (2009-05-20 21:37:37)