Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, ano jak w temacie, w essid sieci do której chcę się podłączyć jest spacja (lub jakiś znak specjalny widziany w listowaniu jako spacja).
Winda radzi sobie bez problemu, pokazuje tak samo ze spacją, za to pod linuxem nijak nie mogę sobie poradzić. Wpisywałem (przykład): 'moja siec' "moja siec" wujek g powiadał też żeby przed znakiem specjalnym użyć \ ale też nie działa. No to jak mam zapodać w ustawieniach taką nazwę?
Moze trzeba tradycyjnie
"Nazwa sieci"
ale na pewno nie wiem.
Sprobuj
iwlist nazwa interferejsu scanning
np
iwlist wlan0 scanning
Scanowanie powinno pokazać jak zapisać essid.
Niestety to mam zjedzone, skan pokazuje ze spacją, i tak jak pisałem, próbowałem różne códzysłowia i nic. Mam adres fizyczny urządzenia, moge to jakoś wykożystać? W sensie zamiast nazwy sieci to kazać sieciówce łączyć się do podanego adresu fizycznego?
Spróbuj użyć jakiegoś zewnetrznego programu do konfiguracji sieci.
Np wicd
Tutaj masz opisane co i jak na przykładzie Ubuntu. Można pobrać gotowe paczki ze strony projektu lub samemu sobie go skompilować.
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2007/07/28/wicd/
Panowie, wicd zdał egzamin. Tak więc jestem zadowolony, ale korci mnie, ciekawi co jest przyczyną, że ręczne/skrypt wpisanie tych samych danych w ustawieniach sieci nie działa. Jest jakaś szansa podkukania gdzieś jak wicd sobie zadeklarował "kłopotliwą" sieć? W graficznym panelu pokazuje tak jak powinien - ze spacją.
dpkg -L wicd
Pokaze z czego się składa.
Jak poszukasz po plikach to pewnie znajdziesz. :)
Prawdopodobnie należy skrypt poddać konwersji na kodowanie obsługiwane przez Windows. Lub napisać go w edytorze pod Windows.
Spacje są chyba inaczej kodowane. Może też chodzić o znaki końca linii. Sieć może być opisana na jedynym słusznym systemie i dlatego taka kombinacja.
Należałoby zobaczyć jak ta spacja wygląda w jakimś edytorze binarnym.
Lekkie nakreślenie problemu:
http://www.cs.put.poznan.pl/csobaniec/blog/show.php?id=71