Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam pytanie odnośnie procesu startowania debiana, czy można pod debianem osiągnąć coś takiego jak w Ubuntu, Archu itp to znaczy chodzi o startowanie poszczególnych usług, w debianie jest to dość gadatliwe i trudno czasem coś z tego wyczytać a chciałbym żeby to miało postać
Mounting root filesystem [Done]
gdzie done jest podświetlone na zielono a w przeciwnym wypadu jest czerwony failed, przykład jest tutaj, tyle że oczywiście bez zadnych bootsplashy itp
Czyli to jest kwestia skryptów?? Myślałem że to bardziej kwestia konfiguracja sysvinit czy upstart jak wyświetlają proces startu
case "$1" in start) echo -n "Starting FTP server: $NAME" [ -d /var/run/vsftpd ] || mkdir -p /var/run/vsftpd start-stop-daemon --start --background -m --pidfile /var/run/vsftpd/vsftpd.pid --exec $DAEMON echo "." ;;
To jest fragment /etc/init.d/vsftpd. Zmiana komunikatów jak widzisz nie jest specjalnie trudna.
Aha, jak robić kolory masz tutaj:
http://www.gentoo.org/doc/pl/articles/prompt-magic.xml?style=printable (Pod koniec artykułu).
Możliwe że będziesz musiał trochę popracować nad wyjściem "start-stop-daemon" i odpowiednio reagować na zmiany $? (kod zwracany przez start-stop-daemon inny w zależności od powodzenia/błędu)
Ostatnio edytowany przez urug (2008-07-10 18:00:07)
Potrzebujesz przerobić /lib/lsb/init-functions i te skrypty startowe, które niekorzystają z tego pliku.
a ja zaproponuje przedewszystkim wyciszenie jadra bo to ono glownie maze po konsoli komunikatami o ladowanych modulach itd ... o ile pamietam to byla opcja quite w opcjach kernela ... w Ubuntu jest domyslnie dodana - zawsze musialem ja wywalac :-/
użyłem opcji quiet już wcześniej ale to nie to o co mi chodziło
Strony: 1