Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
VISTA, rozszerzenia plików i ciśnienie rośnie!
Postanowiłem nauczyć znajomego naukowca pisania prac w LaTeX-u. Podstawy LaTeX-a poznałem oczywiście na Debianie. Znajoma umie klikać tylko w XP, więc ja zaczynam kombinować na MS WinVista gdzie kiedyś zainstalowałem TeXLive2007. I tu sedno sprawy:
1. Na Debianie w katalogu gdzie kompiluję plik TeX-owy np. PDFLaTeX-em powstają/są pliki o rozszerzeniach *tex, *pdf, *dvi, *ps, *log, *out, *tex.backup. Już początkujący w LaTeX-u wie po rozszerzeniach plików co który oznacza.
2. Natomiast Vista, esencja mądrości sztuki ogłupiania użytkownika, nie podaje rozszerzeń plików! Ona poucza że to jest plik TeX-a, tamte to pliki dodatkowe LaTeX-a, a ten to plik tekstowy. Wynik pracy PDFLaTeX-a to oczywiście "PDF Document".
Jeśli na tym forum, (niewłaściwym wg. mnie do dyskutowania o vista) pojawia się jakiś zaawansowany użytkownik i agitator MS Visty, to proszę aby poradził co mam zrobić aby moja vista podawała rozszerzenia plików.
Jeśli tego nie wie, to niech zamilknie na wieki, ale ja i tak z Vistą ślubu nie wezmę. Wolę z Linuksem jak chłop z chłopem. (Może jeszcze w orędziu Pana Prezydenta wystąpimy.)
Wejdź do folderu gdzie masz te pliki
Przycisk "Ogranizuj"
Z menu "Opcje folderów i wyszukiwania"
Zakładka "Widok"
Odznacz "Ukryj rozszerzenia znanych typów plików"
Strony: 1