Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Mam taki problem. Jest backupPC i metoda rsyncd. Na zdalnej stacji jest: rsyncd, user taki jak na serwerze backuppc. Backuppc widzi tego PC-a. Logi mowia, że backup sie wykonuje: full backup started for directory /. Ale w panelu BackupPC nie ma jego backupu. Backup jedynie się wykonuje na serwerze lokalnie, więc pewnie problem jest w komunikacji rsync.
Rozkładam ręce:(
Co musi być na dwóch maszynach aby poszedł backup przez rsync?
Czy na serwerze backupPC też musi być rsynd tak jak na stacjach klienckich?
tripoli
Ostatnio edytowany przez tripoli1 (2007-12-10 11:57:30)
Tak wygląda przykładowy konfig dla hosta na serwerze, no i rsync też musi być zainstalowany.
$Conf{RsyncShareName} = [
'clamav_dbs'
];
$Conf{RsyncdPasswd} = 'haslo';
$Conf{XferMethod} = 'rsyncd';
$Conf{RsyncdUserName} = 'rsync_user';
Tyko nie widzę w gui miejsca aby wpisać tę ostatnią wartość.
A tak przykładowy konfig dla rsyncd na kliencie backuppc:
max connections = 2
log file = /var/log/rsync.log
timeout = 300
[clamav_dbs]
comment = clamav phish, scam and images databases
path = /var/lib/clamav
read only = yes
auth users = rsync_user
secrets file = /etc/rsyncd.secrets
uid = nobody
gid = nogroup
hosts allow = 192.168.0.123
Podana przez czadmana konfiguracja działa znakomicie. Wielkie dzięki:) :) :)
tripoli
napiszecie cos wiecej o tym?
jakie ma wlasnosci itp.. zaciekawilo mnie to :>
buli napisał(-a):
napiszecie cos wiecej o tym?
jakie ma wlasnosci itp.. zaciekawilo mnie to :>
BackupPC może za pomocą tara, rsync, rsyncd lub sambe robić pełne lub różnicowe backupy stacji zarówno windowskowych jak i linuksowych. Możesz później odzyskać np. konkretny plik lub kilka plików. Raporty poprawności backupu możesz otrzymać emailem. Co ciekawe ma webowy GUI więc jest szybki wgląd w backupy, pliki i raporty.
Więcej w necie:)
Pozdrawiam
tripoli
na jakiej zasadzie dziala przywracanie kopii?
jak radzi sobie z zabezpieczonymi plikami?
np. windows ma kilka takich plikow ktorych nie mozna kopiowac ip podczas pracy..
ja ostatnim czasem testowalem ferro backup system.. myslicie ze backuppc + rsync moze byc pelna alternatywa dla tego?
buli napisał(-a):
na jakiej zasadzie dziala przywracanie kopii?
jak radzi sobie z zabezpieczonymi plikami?
np. windows ma kilka takich plikow ktorych nie mozna kopiowac ip podczas pracy..
ja ostatnim czasem testowalem ferro backup system.. myslicie ze backuppc + rsync moze byc pelna alternatywa dla tego?
Witaj
Osobiście kopiuję pliki konfiguracyjne tylko z serwerów linuxowych. A serwery windowsowe? Wolę ich wbudowane mechanizmy backupu, są w końcu do teg ostworzone. Stację robocze? Nie robię, musiałbym mieć terabajtowe macieże SAN, tam jest tyle shitu, że masakra:)
pozdrawiam
tripoli
wlasnie po to zlozylem maciez 8TB :)
Potrzebuje archiwizowac projekty graficzne itp..
backup windows raczej mi nie pomoze gdy padnie dysk lub cala maszyna..
jednak postawie na komercyjne rozwiazanie..
buli napisał(-a):
jednak postawie na komercyjne rozwiazanie..
Fajne rozwiązanie, ale drogie ma amerykański sonicwall - ale dolar spada więc warto sie rozejrzec:)
ferro backup system w zupelnosci mi wystarcza.. co najwazniejsze to polskie rozwiazanie.. i wystarzy spojzec jakie instytucje z niego kozystaja..